October 24, 2008

Din presa reiese ca avem preturi mici :)

Filed under: Articole,SimpleSite,Stiri — Andrei Firoiu @ 8:45 am

In editia online a ziarului Capital, a aparut un articol de fond despre preturile la site-uri web realizate in Romania, in care figuram si noi:


Pentru site-uri care nu necesita baze de date complicate se pot obtine insa si preturi mai mici. Avocata Laura Sarghiuta a platit 800 de euro pentru site-ul www.sarghiuta.ro, iar in pret au intrat si cartile de vizita, foile cu antet si mapele de prezentare. “Pretul a fost stabilit initial pe baza cerintelor doamnei Sarghiuta. Noi stabilim cateva intalniri introductive in urma carora, pe baza cerintelor si preferintelor clientului, realizam un set de specificatii functionale. Toate specificatiile sunt cuprinse intr-un document pe baza caruia se fixeaza pretul si se semneaza contractul de servicii”, explica Andrei Firoiu de la firma Net Interaction, care a realizat site-ul cabinetului de avocatura.

Sursa: Capital.ro – Un site bun de firma, de 1.000 de ori mai ieftin decat unul mediocru facut de Guvern

Comparativ cu restul firmelor citate in acest articol, pretul pentru site-ul de prezentare si identitatea vizuala a Cabinetului de Avocatura Laura Sarghiuta este cel mai mic. Asta nu inseamna ca suntem ieftini, ci doar ca avem un avantaj competitiv datorita faptului ca  framework-ul pe care am dezvoltat si SimpleSite, ne-a redus foarte mult costurile de realizare ale site-urilor de prezentare. Din aceasta cauza ne permitem sa va oferim preturi asa de mici.

Un aspect pe care autorul articolului l-a scos din declaratia data de noi, este faptul ca toate aceste intalniri cu clientul si realizarea specificatiilor functionale ale site-ului este un serviciu in sine. Generic putem sa il numim consultanta de proiect. Aceasta consultanta de proiect este o etapa foarte importanta a proiectului, de ea depinzand succesul sau esecul intregului proiect. Din pacate este un aspect deseori neluat in seama de catre client sau daca nu, considerat implicit.

Acesta este si motivul pentru care atunci cand apelati la un “designer”, un “programator” sau o firma mica de “web design”, proiectul esueaza sau rezultatul este de cele mai multe ori mediocru. Asta in primul rand din cauza ca respectivi se vor arunca cu capul inainte in dezvoltare, fara sa aiba un set de specificatii clare pe baza carora sa lucreze. Drept urmare, site-ul rezultat nu va fi cel dorit de client si de aici vor porni certurile si neintelegerile. De foarte multe ori am avut clienti care au apelat la noi dupa astfel de experiente neplacute:

  • programatorul le-a lasat site-ul facut doar pe jumatate.
  • firma cu care au inceput proiectul le-a cerut mai multi bani ca sa implementeze si cerintele suplimentare, care de fapt erau date de la inceput, dar neintelese cum trebuie.
  • site-ul trebuie refacut complet, pentru ca in forma actuala nu permite adaugarea de noi functionalitati
  • etc

Rarele exceptii sunt acei freelanceri care inainte de a incepe dezvoltarea propriu-zisa, au grija sa inteleaga exact ce vor clientii si sa transpuna acest lucru intr-un set de specificatii cu care clientul sa fie de acord. Chiar daca niciuna din parti nu e constienta ca acesta este un serviciu de sine statator, de cele mai multe ori costul sau este totusi cuprins intr-o forma sau alta in pretul pe care il veti plati.

Deci dragi clienti, atunci cand contractati un freelancer sau o agentie pentru dezvoltarea unui site, sau aveti deja specificatiile scrise intr-o forma sau alta, sau aveti grija ca furnizorul dvs sa va furnizeze si acest serviciu. Si nu uitati – cand mergeti pe varianta cea mai ieftina, este posibil ca la final cand trageti linie si adunati, sa iesiti mult mai scump.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.