January 29, 2008

Grafica custom vs. template-uri pentru site-uri web

Filed under: Articole — Tabita Barsoianu @ 4:22 am

In primul rand sa lamurim titlul. Grafica custom inseamna inseamna o grafica cu caracter unicat (sau aproape unicat), adaptata la identitiatea vizuala a clientului (logo, culori, etc). Un template reprezinta o grafica de site deja existenta, care se poate achizitiona de pe site-uri cu baze de date de profil (ca si cum ai cumpara o fata noua la telefon). Un exemplu de astfel de site: www.templatemonster.com.

Si acum intorcandu-ne la subiectul acestui articol, in ultima perioada, am inceput sa sfatuiesc clientii mai mici ce doresc sa-si faca site-uri de prezentare simple, sa foloseasca astfel de template-uri gata facute.

Ca sa justific acest sfat, sa facem intai profilul clientului caruia ne adresam:

 • firma mica, care isi desfasoara activitatea la nivel local sau regional;
 • nu are definita o identitate vizuala, in principal pentru ca nu simte nevoia de asa ceva;
 • nici o componenta a activitatii sale nu se desfasoara online;
 • are nevoie de un site de prezentare doar ca o extensie la cartea de vizita – un loc de pe care un client sau viitor client sa poate accesa informatiile de baza despre afacerea sa;
 • nu are buget alocat pentru realizarea unui site sau nu este dispus sa cheltuie foarte mult pentru acesta.

Cu un profil astfel conturat, motivele pentru care este recomandata folosirea unui template sunt destul de clare:

 1. Pret mai mic de realizare.

  In pretul de realizare al unui site simplu de prezentare, luam in calcul 2 componente:

  • una fixa, reprezentand costul CMS-ului (sectiunii de administrare a continutului), pentru care se plateste o taxa fixa pentru achizitionarea licentei, instalare si integrarea cu layoutul.
  • una varibila, reprezentand costul realizarii graficii site-ului si care variaza in functie de cerintele clientului si complexitatea graficii.

  Deci daca se doreste reducerea pretului, in primul rand se va umbla la componenta variabila a acestui pret, acest lucru ducand insa implicit si la scaderea calitatii grafice a site-ului. De aceea, situatia de compromis este folosirea unui template predefinit, care cu toate ca prezinta riscul de a fi gasit si pe alte site-uri (cu o probabilitate foarte mica), ofera un foarte bun raport pret/calitate.

 2. Timpul redus de implementare.

  Un template gata facut are si avantajul de a veni implementat direct in html. De aceea timpul de dezvoltare al unui site se reduce doar la timpul de integrare al acestui template cu sistemul de administrare al continutului si la durata in care se mai adauga diverse mini-functionalitati specifice.

  Astfel, un site realizat in acest fel poate fi gata in mai putin de o saptamana.

 3. Varietate mare de template-uri existente.

  Existand un numar foarte mare de site-uri care ofera template-uri de vanzare si chiar si gratuit, fiecare are posibilitatea de a alege dintr-o gama foarte larga de grafica, cu o probabilitate ridicata de a gasi ceva pe placul fiecaruia.

In concluzie, realizarea rapida a unui site de prezentare simplu folosind un template predefinit, este o metoda foarte buna de a va asigura o prezenta online de baza. In urma analizei ulterioare a traficului pe acest site puteti stabili daca este nevoie sa il dezvoltati si care sunt directiile in care trebuie sa va orientati.

2 Comments

 1. Da, asa e, pretul redus e clar definitoriu intr-un asemenea deal. Se poate intampla, insa, ca directorul firmei sa dea un search pe Google dupa numelei firmei lui (FOARTE probabil) si sa gaseasca un subiect pe webdesignbox in care il fac baietii cu ou si otet ca design-ul e un template, chiar in pozitia a doua pe Google. Ceea ce pot gasi si clienti de-ai lui pe net, la o cautare dupa numele firmei.

  De ex:
  http://www.google.ro/search?hl=ro&q=Firme-info.ro&btnG=C%C4%83utare+Google&meta=

  Comment by Catalin Trandafir — April 5, 2008 @ 4:08 am

 2. Asta e intr-adevar un lucru negativ daca folosesti un template grafic fara sa discuti asta cu clientul si fara aprobarea lui. Odata ce hotararea de a folosi un template predefinit e luata de proprietarul site-ului, dupa ce i-ai prezentat toate alternativele, nu cred ca o sa fie probleme daca ceva “experti” in ale designului isi dau cu parerea pe un forum. Chiar nu o sa inteleg niciodata ce anume ii motiveaza pe unii sa improaste cu noroi un anumit site, atata timp cat site-ul respectiv nu are pretentia sa concureze la un concurs de grafica pe teme de originalitatea designului.

  Bineinteles, dupa cum spuneam si in articol, aceasta solutie grafica se preteaza clientilor mici, care nu au alocat un buget mare pentru componenta web a imaginii lor si nu pentru firmele mari care au un standard de imagine de respectat. Pentru firmele mici important este sa aibe o prezenta online decenta si nu sa cheltuie inutil banii ca sa se afiseze cu un design pretentios.

  Comment by Andrei.Firoiu — April 23, 2008 @ 1:49 pm

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.